Kaplan: 25 Aralık’ta yeni bir sayfa açılıyor

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Özgür Kaplan, 25 Aralık’ta İstanbul Yenikapı’da yapılacak kurultayın detaylarını paylaştı.

Özgür Kaplan, Alevi toplumunun, cumhuriyetin 2. yüzyılında belirleyici rol üstleneceğini belirterek “Öncelikle bu kurultay çalışmamızın bir öncesi var. Alevi çatı örgütleri ile Hacıbektaş’ta bir çalıştay yapmış, devamında alınan kararları paylaşmıştık. Programın ismini ‘laik ve demokratik bir Türkiye için büyük Alevi kurultayı’ diyoruz. Buradan da neyi kastettiğimizi cümle canlar zaten biliyor. Şimdi kurultaydan kastımız, cumhuriyetin 1. yüzyılında bize ‘sadece oy kullanın’ diyen ve sadece tabiri yerindeyse ‘Cumhuriyetin çimentosu, sigortası’ gibi benzetmeler yapan bir zihniyetin cenderesinden bir şekilde çıkmak istediğimizi de ifade ediyoruz. Cumhuriyetin 2. yüzyılında söyleyecek sözümüz var. Bu sözü çoğaltarak gideceğiz” ifadelerini kullandı.

“KOMŞULARIMIZ İÇİN DE EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİMİZ VAR”

ABF Sekreteri Kaplan, 25 Aralık’ta yapılacak kurultayın devamının da olacağını belirtti. Alevi örgütleri olarak bundan sonraki süreçte “Laik ve demokratik bir Türkiye için ikinci yüzyıla gidelim” vurgusunun daha çok öne çıkacağını söyleyen Kaplan, şu açıklamayı yaptı:

“Laikliğe vurgu yapmamızın ne kadar önemli olduğunu, diyanetin kapatılmasını istemekle ne kadar doğru bir söz ettiğimiz ortada. Tarikatların 6 yaşındaki çocuklara hangi gözle baktıklarını görüyoruz. Ülkeyi tarikatlara teslim edenlerin, gericileştirenlerin ağına bıraktıklarını görüyoruz. Bu anlamda Aleviler olarak biz sadece kendimiz için değil, komşularımız için de eşit yurttaşlık talebini dillendiriyoruz. Çünkü Aleviler tek başına mutlu olabilen halk değildir. Bizler tek başına mutluluğun doğru olduğuna inanan hak değiliz. Komşu inançların, kültürlerin de bir arada mutlu şekilde, eşit yurttaşlar olarak yaşamasını istiyoruz. Bu bağlamda bütün bu duruşumuz üzerinden kurultayda bu sözü hep birlikte yan yana gelerek yükseltmek istiyoruz.”

“AKP VE MHP KESİNLİKLE BİZLERİN MUHATABI DEĞİL”

Özgür Kaplan, kurultaya davet edilecekleri de açıkladı. Türkiye’de yaşam süren tüm inançların temsilcilerine ulaşmak istediklerini belirten Kaplan, “Bizim dışımızdaki inanç temsilcilerine ulaşacağız. Başka inançtan olan kim varsa davet edeceğiz. Ayrıca siyasileri de davet edeceğiz ama siyasilere söz vermeyeceğiz. 1. yüzyılda bizler siyasileri çok dinledik, 2. yüzyıla doğru onlar da bizi dinlesin diyoruz. Ama bu süreçte AKP ve MHP kesinlikle bizlerin muhatabı değildir. Çünkü tekçi ve ırkçı görüşü dayatan bir zihniyet tarafından bayağı ötekileştirildik. Bütün itirazlarımıza rağmen Aleviler ile görüşmeden Alevisiz bir açılım yaptılar. Bunu bir hakaret olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

“BİR DE MANİFESTO DA YAYINLAYACAĞIZ”

Özgür Kaplan, kurultaya bütün Alevi ocaklarının da davet edileceğini söyledi. Kaplan, ocakları temsilen bir ya da iki kişinin konuşma yapabileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Ocaklarla görüşmelerimiz başladı. Zaten ocakları temsilen birlikte yol aldığımız isimler de var. Kurultayın yapılacağı gün 40 şamdan ile 40 çerağ uyandırılsın istiyoruz. Ayrıca o gün semah da dönülecek. Sonrasında genel başkanların da konuşmaları olacak. Yine bir sinevizyon gösterisi ve ardından bir deyiş nefes okunacak.

‘72 millete bir nazarla bakmayan bizden değildir’ düsturuyla yolunu sürdüren insanlarız. Oradaki mesaj da ‘Eşit yurttaşlık ve laik bir Türkiye’ olacak. ‘Hep birlikte yan yana duralım ve 2. yüzyıla barış içerisinde gidelim. Birlikte yol yürüyelim’ çağrısını yapacağız.
Her adımımızda daha da güçlenerek devam etmek istiyoruz. Aleviler eski Alevi değil Alevilerin de kitle iletişim araçları var. Aleviler de teknoloji ile iç içedir; bilimi, sosyalizmi, devrimci dönüşümü, laikliği ayrıca faşizmin de ne olduğunu bilir. O anlamıyla ‘2. yüzyılda sadece bu kurultay ile bir yol haritası belirledik’ diyemeyiz ama bir de manifesto da yayınlayacağız.

“YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, Alevilerle ilgili ne düşündüklerini Ankara Hüseyin Gazi Cemevine geldiklerinde gördük. Oradaki kutsal ve sembollerin indirilmesi, çehrenin tamamen değiştirilmesi falan Aleviliğe nasıl bakıp, değiştirmek istediklerini gösteriyordu. Bu iktidar sadece bize değil, komşularımıza da kötü davranıyor. Onun için Aleviler, komşuları ile birlikte mutlu olacağını düşünür. Çünkü biz karşımızdakini yenerek mutluluk hissetmeyiz. Bizler başarılarımızı paylaşarak mutlu olacak insanlarız. Bu düzlemde ırkçı ve şeriatçı olmayan tüm çevreler kurultaya davet edilip, tüm o insanlarla birlikte yol yürümek istediğimizi bir kez daha 25 Aralık’ta söyleyeceğiz.
Yeni bir sayfa açılıyor ve sizin aracılığınızla da bütün duyarlı olan canları Yenikapı’ya davet ediyoruz.”

(Pirha)