AKP’nin biçtiği elbiseyi kabul etmiyoruz

Aleviler; AKP ve Cumhur İttifakı’nın içinde bulunduğu krizden kurtulmak amacıyla bu adımları attığını ifade ederken; sorunların çözümü noktasında iktidarı samimi bulmadıklarını bir kez daha dile getirdiler.

Aleviler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu duyurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve torba yasaya karşı ülkenin birçok yerinde alanlara çıkarak, “Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz” mesajı verdi.

Cemevlerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve torba yasaya karşı Alevi örgütleri, bağımsız cemevleri ve yöre derneklerinin üye ve yöneticileri İzmir’de bir araya geldi.

Narlıdere Cemevinde gerçekleşen toplantıda,  torba yasasına karşı tavır almak adına bir araya gelen kurum ve yöre dernekleri temsilcileri fikir ve önerilerini paylaştı.

“HÜKÜMET ALEVİLERİ GÜVENLİK SORUNU VE TEHLİKE OLARAK GÖRÜYOR”

Toplantıda ilk sözü alan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, Aleviliğin hükümet tarafından bir güvenlik sorunu ve tehlike olarak görüldüğünü belirterek, “AKP iktidarı farklı toplumsal kesimlere Alevi, Kürt ve roman açılımları yaptı. Örgütlü Alevi kurumları Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini sürekli kamuoyunda dinlendiriyor. AKP, yok sayılan Alevileri bu sefer de anayasal olarak yok saymaya devam ediyor. Katliamlara, sürgünlere rağmen inancımızdan vazgeçmedik. Sürekli Alevileri, inançlarını ve ibadet şeklini kendileri tarif ettiler, etmeye devam ediyorlar. 2009 çalıştaylarının sonucu hüsran ile bitti. AKP, Alevilere bir elbise biçti ve Aleviler bu elbiseyi kabul etmediler. İçişleri Bakanlığı aracığıyla kurulan heyet Aleviler güvenlik sorunu gibiymiş gibi ziyaret etme gereği duydular. Alevilerin talepleri yol, su, boya gibiymiş algısı yarattılar. AKP’nin zihniyetini Hüseyin Gazi Türbesi’nde gördük. Alevilerin yol önderlerinin resimlerinden korktular ve tahammül edemediler” diye konuştu.

“ALEVİLİĞİ BU TOPRAKLARDAN SİLME PROJESİ”

Aslan, Alevi toplumuna ‘demokratik açılım’ olarak sunulan torba yasanın Aleviliği kendi topraklarından silme projesi olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Alevilerin taleplerine dair samimi ise oturup görüşürüz. Bunlar göz ardı edilerek Aleviler için yapılacak açılım ise tamamıyla inkar olacaktır. İstanbul Belediye Başkanı iken  Şahkulu Dergahı’nı yıkmak için kepçe yollayan zihniyet bugün yine Şahkulu Dergahı’nı ziyaret ederek Alevilere sözde demokratik açılım müjdesi verdi. Bu proje Alevilerin çember içine alınarak zaman içinde Aleviliği bu topraklardan silme projesidir. Alevi toplumu duymayan iktidar cemevlerini ibadethane dışında tutarak torba yasaya koydu. Alevi kurumlarının meclis önündeki  basın açıklamasına karşı şiddet kullanıldı. Sabaha karşı çıkarılan yasa ile bir daire yaratıldı. Alevi inancını katliamlarla yok edemeyen zihniyet bu sefer bu yolla Aleviliği tarif etmeye, onun ibadetini belirlemeye kalkışıyor.”

BİRLİK VE SORUMLULUK ALMA ÇAĞRISI

Mustafa Aslan, Alevilerin böylesi kritik süreçte birlikte hareket etmesi ve sorumluluk alması çağrısını yineleyerek, “35 yıllık Alevi hareketi olarak itirazlarımızı ve eşit yurttaşlık taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Bu asimilasyon politikasına karşı taleplerimizi ve inancımıza daha çok sahiplenmeye ihtiyacımız var. Yol önderlerimiz gibi yola sahip mi çıkacağız yoksa teslim mi olacağız? Bizlerin eksikleri olabilir. Hepimize daha büyük sorumluluk düşüyor. Böl, yönet ve yok et politikaları devam ediyor. Alevi kurumlarının içinin boşaltılması için yeni federasyonlar kurdurttular. Alevileri, Aleviler ile bölmeye çalışıyorlar. Birliğe her geçen günden daha çok ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“ALEVİLERİN SORUNU SU, TADİLAT DEĞİLİR”

Toplantıda konuşan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt ise, Alevi toplumunun sorununun elektrik, su, tadilat gibi ihtiyaçlar değil eşit yurttaşlık olduğuna vurgu yaparak, “Torba yasa içerisine konulan kanunla Alevileri yok sayan bir çalışma içerisine koydular. Rızalık vermediğimiz bir daire başkanlığı kuruldu. Alevilerin her evi cemevidir. Zorunlu göçler ile birlikte Aleviler sürekli alan değiştirdi. Bir ihtiyaç olarak cemevleri yaptık. Yolun ortasında cenazesini pakladı, öyle sırladı Bu toplum kendi lokmalarıyla cemevlerini yaptı. Alevilerin sorunu elektrik su ve tamirat değildir. Cemevleri ibadet olarak kabul edilmeli. Meclisteki belli partiler bu kanun teklifine ret oyu verdiler” şeklinde konuştu.

“FARKLILIKLARIMIZA RAĞMEN BERABER YÜRÜMELİYİZ”

İsmet Kurt, tüm farklılıklarına rağmen Alevilerin iktidarın bu hamlesine karşı birlikte yol yürümesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Yol önderlerimiz gibi direnmemiz lazım. Bu yolda Hakk aşkına mücadele edenleri unutmamak lazım. Bir iri olup meydana çıkmak lazım. Bugün evimizin, dergahlarımızın eşiğini incitmemek gerekir. Tüm farklılıklarımıza rağmen yolu beraber yürüyoruz. Herkesle elbette görüşeceğiz, konuşacağız. Ama görüştüğümüze benzemeyeceğiz. Alevi kurumları olarak bu hamleleri geri püskürttük.”

Toplantıda,  torba yasasına karşı tavır almak adına bir araya gelen kurum ve yöre dernekleri temsilcileri fikirlerini ve önerilerini paylaştı.

(Pirha)