Aslan: Aleviler, torba yasaya karşı büyük kurultay hazırlığında!

AKP’nin Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma kararı ardından Alevi toplumunun itirazları da sürüyor.

Cemevlerinin de içinde olduğu torba yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından 8 Alevi çatı örgütü, muhalefet liderleri ile bir araya geldi. ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, HDP, CHP ve İYİ Parti liderleri ile yaptıkları görüşmelerin ardından PİRHA’ya konuştu.

AYM SÜRECİNİN TÜM MUHALEFET TARAFINDAN YÜRÜTÜLMESİ İSTENİLDİ!

Mustafa Aslan, hem torba yasa hem de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı itirazlarınının her alanda süreceğine vurgu yaptı. Aslan, “Tabii bu mücadelenin bir de hukuki tarafı var” diyerek Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesi için yaptıkları görüşmeleri şu şekilde anlatttı:

“Bizler Kasım 22’de önce Halkların Demokratik Partisi’ni ziyaret ettik. 24 Kasım’da ise İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanları ile görüşmelerimiz oldu. Hem plan ve bütçe komisyonunda hem genel kurulda Alevilerin itirazlarına vermiş oldukları destek ve dayanışma için kendilerine teşekkür ettik. Sürecin hukuki kısmıyla ilgili Anayasa Mahkemesi sürecini kendileri ile paylaştık. 3 Siyasi parti genel başkanı da bu sürece destek vereceklerini söylediler. Bu süreci tabii Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki iç hukuka göre ana muhalefet partisi milletvekili sayısına bakmaksızın grup olarak Anayasa Mahkemesi’ne gidebiliyor. Tabii biz burada sadece CHP’nin değil, ret oyu veren tüm partilerin, hatta 3 partinin haricinde vicdanının sesini duyacak olan milletvekillerinin de bu sürece imza vermesini rica ettik. Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğünde Anayasa Mahkemesi sürecinde raporun imzaya açılmasını, vekillerin parti ismi ile değil milletvekili olarak imza atmalarını rica ettik. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, grup başkanvekillerine bu talimatı verdiğini söyledi. Hatta Anayasa Mahkemesi süreci ile ilgili yazacakları gerekçe kararıyla ilgili kendi hazırlıkları bittikten sonra da Alevi kurumlarıyla paylaşmak istediklerini, kurumların hukukçularının da görüşü alınarak bu süreci birlikte götürme konusunda bir söylemleri var. Bu anlamda yaptığımız görüşmeler olumlu geçti. Bizim de muradımız sadece bir partinin değil mecliste Anayasa Mahkemesi sürecinin milletvekillerine açılması konusuydu. O anlamda iyi bir görüşme oldu.
Genel başkanların tavrı, özellikle Halkların Demokratik Partisi ve İYİ Parti Genel başkanlarının, Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğünde milletvekillerinin imzalarına açılması durumunda imza vereceklerini söylediler. Bizler de bu görüşleri Sayın Kılıçdaroğlu’na ilettik. Artık sürecin nasıl ilerleyeceğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde imzaya açıldığında göreceğiz. Ama bize cevapları olumluydu.”

YASA HENÜZ RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMADI!

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlanan raporun ne zaman mahkemeye sunulacağı konusunda da şu bilgileri verdi:

“Biz sadece İbrahim Kaboğlu ile değil, birçok hukukçuyla görüş alışverişi de yaptık. Hatta TBMM’ye bir yasa tasarı önerimiz de hazır. Bu anlamda biz Kabaoğlu ile görüştüğümüzde henüz TBMM Genel Kurul’da oylanan ve geçen torba yasasının Resmi Gazete’de yayınlanmadığını belirtti. Resmi Gazete’de yayınlanmadan Anayasa Mahkemesi süreci başlamıyor. Yani Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonraki 3 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi süreci var ama 60 gün tamamlanmadan Anayasa Mahkemesi süreci de başlayacak.
Hukukçu arkadaşlardan aldığımız bilgi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkan bu yasanın direkt Anayasa Mahkemesi’ne götürülebileceği yönünde.

Hukukçu arkadaşlarla çalıştığımız konular ise şunlar:

“Öncelikle mevcut Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırılığı, eşitlik ilkesi ile din ve vicdan özgürlüğüne aykırılık konularında bu süreci götürmek istiyoruz. Çünkü din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde bir inanç topluluğu yok sayılıyor. Sadece siyasi partilere bu işi bırakmayacağız. Partiler yasal olarak başvuru yapacaklar ama biz bu anlamda Türkiye’nin genelindeki tüm duyarlı hukukçulara çağrı yapıp Anayasa Mahkemesi’ne gidildiği gün ya da başvurunun görüşüleceği gün hem Anayasa Mahkemesi önünde kitlemizle orada olacağız hem de avukatlarımızla Anayasa Mahkemesi sürecini takip edeceğiz.”

25 ARALIK’TA BÜYÜK ALEVİ KURULTAYI!

Mustafa Aslan, hukuki girişimlerin haricinde yapacakları eylem ve etkinliklere de değindi. İlk eylemin 26 Kasım’da Ankara’da yapılacağını belirten Mustafa Aslan 25 Aralık’ta yapılacak Kurultay hakkında da şu bilgileri verdi:

“26-27 Kasım Ankara, İzmir, İstanbul ve Amasya bölgesinde eylem etkinliklerimiz var. 3-4 Aralıkta ise illerde toplantı şeklinde eylemlerimiz olacak. Başta Alevi çatı örgütlerine bağlı olmayan Alevi kurumları, cemevleri, varsa köy muhtarları ve hemşeri dernekleri bu toplantılara davet edilecek. Bizim bu mücadeleyi birlikte olma konusunda çağrımız söz konusu. Alevi kimliğine yapılan bu saldırının, yok sayma politikalarına karşı birlikte dayanışmaya davet edeceğiz. Neden bu kararnameye karşı çıktığımızı, bizim için ne ifade ettiğini anlatacağız. Örneğin Erzincan’da, Varto’da, Erzurum’da, Dersim’de, Yozgat’ta, Mersin başta olmak üzere birçok ilde bu toplantılar devam edecek.

22-23 Aralık’ta ise Antep ve Maraş bölgesinde olacağız. O tarihten hemen bir gün sonra Maraş Katliamı’nın yıldönümü var. 25 Aralık’ta ise İstanbul’da Yenikapı’da binlerin katılacağı bir Alevi kurultayı gerçekleşecek. Sadece mevcut çağrıcı kurumlar değil; dedelerimiz, pirlerimiz, analarımız başta olmak üzere medya temsilcileri, akademik dünya, sanat dünyası ve aydınlar camiası da o kurultaya davet edilecek. Bir kez daha sözümüzü burada söyleyeceğiz.”