Eşit yurttaşlık talep eden Alevilere polis müdahalesi

Alevi kurumları, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı Meclis önünde bir araya geldi.

Kanun teklifinin içerisine cemevlerinin aydınlatma, su ve personel giderleri gibi iktisadi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik altı madde ilave edilerek Alevi sorununun çözülemeyeceğini söyleyen Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, torba yasa değil eşit yurttaşlık istediklerini ifade etti.

Açıklama öncesinde TBMM Çankaya kapısı önünde buluşmak isteyen Alevilerin yolu Ayrancı’da kesildi. Otobüslerin girmesinin yasak olduğu gerekçesiyle geçişlere izin verilmezken otobüsten inen Aleviler TBMM’ye doğru yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe geçen Alevilere biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada Meclisin Çankaya kapısında bekleyenler, müdahale edilenler alana gelmeden basın açıklamasına başlamayacaklarını ifade etti. 

Ayrancı’da müdahale ile karşılaşan Aleviler, alana girişleri sırasında alkışlandı. HDP, TİP ve CHP’li milletvekillerinin katılım sağladığı açıklamada "Devletin Alevisi olmayacağız", "AKP elini inancımdan çek", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atılırken "Alevilik torbaya sığmaz, yasanızı geri çekin" yazılı pankart açıldı.

Yapılan açıklamada konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, siyasi iktidarın ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.

Kanun teklifinin içerisine cemevlerinin aydınlatma, su ve personel giderleri gibi iktisadi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik altı madde ilave edilerek Alevi sorununun çözülemeyeceğini söyleyen Fırat, “AKP bu yasa tasarısı ile Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte, üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevi tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği, Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ile AKP hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz: Siyasi iktidar da artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, burada ve Alevilik haktır” dedi.

Eşit yurttaşlık istediklerini belirten Fırat, “Eşikte derin krizlere ve çatışmalara sebep olma potansiyeli yüksek siyasal süreçler tetiklenmiştir. Kaygısını derin yaşadığımız gibi, sorumluluğumuzun da farkında olarak ifade ediyoruz. Siyasi iktidarlar, cumhuriyetin ikinci yüzyılında tekleşmiş yurt ve yurttaşlık ilişkisini, yeniden yorumlamak, yeni bir anayasa ile taçlandıracak güçlü bir iradeyi ortaya koymak zorundadır. Toplumsal birlik ve direncimizle eşitlik temelinde demokratik, laik bir geleceği birlikte kuracağımıza olan inancımızla, bir daha haykırıyoruz ki; Aleviler vardır. Alevilik haktır” diye konuştu.

 

(Evrensel)