Aleviler eşit yurttaşlık talebiyle alanlara çıktı

Alevi kurumları eşit yurttaşlık talebiyle yurdun pek çok yerinde alana çıktı. Alevi örgütleri basın açıklamaları yaparak, torba yasayla Aleviliğin dizayn edilmeye çalışılmasını protesto etti.

İSTANBUL

AKP’nin Meclis’te torba yasaya koyduğu düzenlemeye karşı Alevi yurttaşlar İstanbul’da üç bölgede eylem gerçekleştirdi. Avcılar, Kadıköy ve Sultangazi Gazi Mahallesinde basın açıklamaları yapıldı.
 

“Alevilik torbaya sığmaz” diyen alevi yurttaşların buluşma noktalarından biri Avcılar’da bulunan Havuz Meydanı’ydı. Burada toplanan yüzlerce yurttaş bir kez daha “Eşit yurttaşlık talebinden vazgeçmiyoruz” dedi.

Alevi örgütlerinin çağrısıyla Avcılar’da bir araya gelen yurttaşlar, "Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz. Cem ibatemiz, cemevleri ibadathanemiz" pankartı açtı. "Alevilik torbaya sığmaz", "Eşit yurttaşlık istiyoruz", "Torba yasanızı geri çekin", "İnancıma, ocağıma dokunma" dövizleri taşıyan alevi yurttaşlar sık "AKP elini inancında çek", "Eşit yurttaşlık istiyoruz", "Devletin alevisi olmayacağız", "Aleviler vardır, alevilik haktır" sloganı attı.

"EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ"

Ortak açıklamayı Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat okudu. “Torba yasa değil, cumhurbaşkanlığı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” diyen Fırat, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız;alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz dedik. Alevisiz bir alevi açılımı yapmayın dedik” dedi.

"ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ"

Fırat, “Bu kanun ile ibadetimiz olan Cem ve İbadethaneleri olan Cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. Sorundan yana değil çözümden yanayız dedik. Alevilik torbaya sığmaz dedik.

Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kuruldu” diye konuştu.

AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Alevi inancı ve kimliğini inkar ettiğini söyleyen Fırat, “Tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burda ve alevilik haktır” ifadelerini kullandı.

"OCAK VE DERGAHLARIMIZA DÖNÜK BASKILARINIZIN FARKINDAYIZ"

“Ocaklarımıza, dergahlarımıza, inancımıza dokunmayın” diyen Fırat sözlerine şöyle devam etti:“Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız. Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi – Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz ki; Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir. Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.”

İZMİR'DEN ALEVİ KURUMLARI: EŞİT YURTTAŞLIK HAKKIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

İzmir Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamaya ayrıca siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri de katıldı. Kitle, "Alevilik haktır Alevilik vardır", "İnançlara özgürlük haklara eşitlik", "Devlet inançlardan elini çek", "AKP yasanı al başına çal", "Eşit yurttaşlık istiyoruz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.

"KİMLİĞİMİZE HAKARETTİR"

Basın açıklamasını okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Sorumlusu Gülbahar Kaplan, "AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir" dedi.

"EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümetinin çözümü betonda, gördüğünü söyleyen Kaplan, "Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz, siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burada ve Alevilik haktır" diye konuştu.

Taleplerini yineleyen Kaplan, "Eşit yurttaşlık istiyoruz. Eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz" dedi.

MUĞLA’DA DA ALEVİLER EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİNİ DİLE GETİRDİ

Muğla’da da Alevi kurumları eşit yurttaşlık talebiyle merkez, Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçelerinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan açıklamada basın metnini PSAKD Muğla Başkanı İlyas Durna okudu.

Köyceğiz'de Atatürk Meydanı’nda, Ortaca'da PSAKD ve Cemevi önünde, Fethiye ise Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle eşit yurttaşlık talebini yineledi.

Yapılan açıklamada, “Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz” denildi.

AYDIN

Aydın kent meydanında Aydın Alevi Kültür Dernekleri basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Yöneticisi Bölge Sorumlusu Şevki Kaya okudu.
 

ADANA ALEVİ PLATFORMU, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI’NA TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına Adana’da Alevi Platformu tepki gösterdi. İnönü Parkı’nda bir araya gelen yurttaşlar, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Eşit yurttaşlık istiyoruz” sloganları ile KHK’ya tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan PSAKD Adana Şube Başkanı Sevim Alkan, devletin Alevileri tanımlamak istemesine tepki göstererek “Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

“İKİNCİ YÜZYILDA KÖKLERİMİZDEN KOPARILMAK İSTENİYORUZ”

Alevi toplumunun sorunlarının çözümü için alevi toplumunun temsilcilerinin dinlenmesi gerektiğini söylemelerine rağmen yaptıkları açıklamaları günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulduğunu ifade eden Alkan, “Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor.” dedi.

“EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ”

AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Alevi inancı ve kimliğini inkar ettiğini ve Alevilik tanımı yaptığını ifade eden Alkan, “Eşit yurttaşlık istiyoruz. Eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz” dedi.

HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, köklü bir gelenek olan “Aleviliği torba yasalarla tekçi faşist politikalara sığdırmak Alevi hakikatini yok etmeye dönük bir devlet politikasıdır. Biz zulme karşı mücadele eden hakikat savaşçılarının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

SAMSUN | TORBA YASA DEĞİL, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL, EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ

Samsun Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun şubesi, Atakum'daki şube binalarının önünde yaptıkları basın açıklaması ile AKP'nin Aleviler ile ilgili torba yasasına tepki gösterdi. Açıklamaya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyelerinin yanı sıra emek ve demokrasiden yana olan siyasi partiler, dernekler ve CHP milletvekilleri Kemal Zeybek ve Neslihan Hancıoğlu ve Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şube Başkanı Cem Sultan ermiş yaptı. Samsun CHP milletvekilleri Kemal Zeybek ve Neslihan Hancı da birer konuşma yaparak AKP'nin alevilerle ilgili yasal dayatmalarına tepki gösterdi.

MALATYA | "SORUNDAN YANA DEĞİL ÇÖZÜMDEN YANAYIZ DEDİK, ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ DEDİK"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şubesi, Emeksiz Üst Kavşağında, "TORBA YASA DEĞİL, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ DEĞİL, EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ" şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı dernek adına okuyan Malatya Şube başkanı Latife Ulutaş, "Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor" dedi.

Ulutaş, "İktidarın Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsa Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemeleri gerektiğini ve Alevisiz bir Alevi açılımı yapmamaları gerektiğini söyleyen Ulutaş,"Bu kanun ile İbadetimiz olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kuruldu" ifadelerini kullandı.

Ulutaş," AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir alevilik yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir" dedi.

Eşit yurttaşlık istediklerini ve eşit yurttaşlık haklarından vazgeçmediklerini dile getiren Ulutaş, "İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Biz tarif ve tahrif etmediğimiz gibi, bizlere de tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz. Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir" dedi.

Son olarak Ulutaş," Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

BURSA

Alevi kurumları Bursa’da eşit yurttaşlık talebiyle basın açıklaması yaparak, torba yasayla Aleviliğin dizayn edilmeye çalışılmasını protesto etti.

Fomara Meydanı’nda bir araya gelen alevi kurumları torba yasayla Aleviliğin dizayn edilmeye çalışılmasını protesto etti. Yapılan açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu da destek verdi.

Fomara Meydanında yapılan açıklamada, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor” denildi.

"BU TOPRAKLARDA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İSTİYORUZ"

Açıklamada konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Aleviliği tarif edip 'bir elbisenin içine sıkıştırabilir miyiz' düşüncesindeler. Olmaz! Siz siyasilerin yapacağı tek iş onları tarif etmek değil tanımaktır. Alevilerin talepleri çok net, eşit yurttaşlık istiyoruz, zorunlu din derslerinin kalkmasını istiyoruz, inanç özgürlüğü istiyoruz. Gelen yasanın derhal geri çekilmesini istiyoruz. Biz birlikte olduğumuz sürece ne zalimin zulmü ne de kralların, padişahın saltanatı bizi alt edebilir. Bu topraklarda barış, kardeşlik, inanç özgürlüğü, demokratik siyaset istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KOCAELİ

Kocaeli'de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Körfez Şubesi’nde bir araya gelen yurttaşlar “Torba yasa değil, cumhurbaşkanlığı kararnamesi değil eşit yurttaşlık istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Hacı Bektaş Veli Anadolu kültür Vakfı Körfez Şube Başkanı Ziya Karadağ,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Alevi inancı ve kimliğini inkar etmek olduğunu söyleyerek "Kendi zihniyetlerine göre Alevilik tanımı yapıyorlar, bu karar ile biz Alevileri Sünni geleneğin altında kültürel bir öge yapıyorlar, inancımıza hakaret ediyorlar” dedi.

Basın açıklamasının devamında Alevilerin eşit yurttaşlık istediğini söyleyen Karadağ "Aleviler eşit yurttaşlık istiyor, eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Bu karar ile Alevilere gözdağı verilmeye çalışılıyor, bunların hiçbiri bizim eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmemize yol açmayacaktır” dedi.

KUŞADASI

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde de Alevi örgütleri, Kaya Şavkay Meydanı'nda emek ve demokrasi güçlerinin desteğiyle basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler.

Kuşadası Anadolu Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Erdal Kılınç "Bugün ülkenin dört bir yanında alanlardayız. Yetkililer bir yasa çıkaracakları zaman yasanın muhataplarıyla beraber düzenleme yapsalar bu demokratik bir yasa olur. Ama maalesef bizim ülkemizde hükümet yasa çıkaracağı zaman Kürtlere, Alevilere, işçi ve emekçilere sormadan kendi yasasını çıkartıyor" dedi.

Ankara'da torba yasaya karşı çıkan Alevilerin gaz ve copla karşılaştığını söyleyen Kılınç, "Ne yaparlarsa yapsınlar teslim olmayacağız, cemevleri ibadethanedir diyeceğiz. Üç dört yol düşkünüyle bizim birliğimizi bozmak istiyorlarsa alanlara baksınlar. Alanlarda sadece Aleviler yok, sosyalistler demokratlar dostlarımız bizimle. Seçimlere az bir zaman kaldı. Daha sıkı kenetlenip demokratik bir yaşamı birlikte kuracağız. Bu yasa geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz ve bizim istediğimiz yasa çıkana kadar pes etmeyeceğiz" diye konuştu.

BALIKESİR

Altınoluk Alevi Kültür Derneği ve Edremit Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de yaptıkları açıklamada "Devletin Alevisi olmayacağız" dedi.

Altınoluk Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda yurttaş katıldı. Alevi Dernekleri adına açıklamayı Dilek Altın Aygün okudu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Halkından korkanlar bir gecede Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adı altında Aleviliği asimile ve yok etme çalışmalarına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yasal bir zemin hazırladılar. Bu kararnameyi hazırlayanlar şunu bilmelidir ki biz Aleviler; Kerbela’da İmam Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çiziği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır. Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, Yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Aleviler vardır, Alevilik haktır."

(Evrensel)